Det är vi som är PLOGGA!

PLOGGA är en folkrörelse och organisation, och själva aktiviteten går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar. Det går även lika bra att promenera, åka skateboard, cykla, simma eller vad du föredrar.

Vår vision är tydlig och enkel: att skapa en ren värld. Problematiken har legat i att det anses fult att plocka upp skräp efter andra, samt att folk har tappat respekten och slänger skräp omkring sig i högre grad.

Det hela handlar helt enkelt om stoppa den nuvarande negativa trenden och göra något åt vår miljö och hälsa innan det är för sent. PLOGGA är lösning på problematiken som gör att det inte längre blir tabubelagt att plocka skräp och städa upp.

Vidare är denna attitydförändrande rörelse inte bara bra för miljön, djurliv och samhällsekonomin utan bidrar även till folkhälsan!

Numera finns plogga även i 40 olika länder världen över. Vi hjälper dagligen till att starta upp aktiva PLOGGAgrupper över hela världen.

Om du är ett företag, kontakta oss så berättar vi mer om hur du får använda PLOGGA i marknadsföringssyfte och hur du kan bli vår partner!

5 anledningar till att börja PLOGGA

 • 1

  Hälsa och träning

  Genom fysisk aktivitet motverkas depression, övervikt och cancer. Idag sitter medelålders svenskar mer än 60 procent av sin tid. Enligt Karolinska Institutet fördubblas risken för dessa folksjukdomar bland de som sitter mycket och är fysiskt inaktiva, både hos vuxna och barn.

 • 2

  Mer plast än fisk i haven

  En nyligen publicerad SIFO-undersökning från WWF menar att nio av tio svenskar oroar sig över den ökande mängden plast och skräp i haven. Forskning visar att om den negativa trenden av nedskräpning fortsätter i den takt som görs nu kommer världshaven bestå av mer plast än fisk år 2050. Fiskar äter mikroplast då det liknar plankton och tillslut hamnar det på våra tallrikar. 

 • 3

  Rädda djurliv

  Marint djurliv och fåglar hotas även av plasten i havet. Forskare varnar nu för att vi är på väg in i den sjätte massutrotningen av arter på grund av förändringar i klimatet. Havssköldpaddor ser exempelvis inte skillnad mellan maneter och plastpåsar, vilket gör att plasten fastnar och gör att de svälter ihjäl. På samma sätt fastnar fåglar och delfiner i fiskelinor, nät och trålar och kvävs. 

 • 4

  Minskade samhällskostnader

  När du springer ut och ploggar kommer du märka hur mycket skräp och plast det finns på våra gator och i naturen. Trots detta spenderas ca 80 miljoner kronor på att plocka upp skärpet i Göteborg och 100 miljoner i Stockholm. I helhet betalar vi individuellt 2000 kronor om året i skattepengar som används för att betala skräpplockare!

 • 5

  Tryggare samhälle

  Genom att delta i Plogga rörelsen hjälper du inte bara djur, ekonomi, din omgivning och dig själv från ett miljö- och hälsoperspektiv. Det är bevisat att när ett område känns renare och finare, ökar trygghetsfaktorn och förutsättningar för social interaktion mellan människor samtidigt som kriminaliteten minskar.  

Starta ett eget PLOGGA event!

Är du en privatperson som vill sätta upp ett eget PLOGGAevent i din stad? Vi hjälper dig med allt du behöver, och ser till så att ditt event blir ett officiellt PLOGGAevent i vår kalender! 

Är ni ett stort eller litet bolag som vill engagera er i PLOGGA? Vi kommer gärna och PLOGGAR med er, eller berättar om hur ni får anvöända PLOGGA i er marknadsföring.

Skräpets långa livslängd i naturen

Är du en privatperson som vill sätta upp ett eget PLOGGAevent i din stad? Vi hjälper dig med allt du behöver, och ser till så att ditt event blir ett officiellt PLOGGAevent i vår kalender! 

Är ni ett stort eller litet bolag som vill engagera er i PLOGGA? Vi kommer gärna och PLOGGAR med er, eller berättar om hur ni får anvöända PLOGGA i er marknadsföring.

Kretsloppet

Gott med sushi! Visste du att fiskarna vi äter, i sin tur äter plasten som slängs i havet. Det vill säga att i slutändan så äter du plast du också. Nästa gång du är ute och paddlar; ta med en plastpåse och Plogga rent där du är!

Nyhetsbrev!

Ja tack! jag vill ha nyhetsbrev via e-post från PLOGGA!

Sociala media

Gilla oss på Facebook för att få uppdateringar om alla event, och följ oss på Twitter och Instagram för att hänga med i svängen!

#DATE:2018-05-28T15:50:11.743Z